Ülseratif Kolit

Ülseratif Kolit

Crohn hastalığı ile birlikte Kronik İltihabi Barsak Hastalıkları grubunu oluşturur. Ülseratif Kolit yalnızca kolon ve rektumda yerleşirken, crohn hastalığı sindirim sistemimizin herhangi bir yerinde yerleşebilir. Ülseratif kolitte kalın barsağın iç yüzeyinde yaygın ülserler (yaralar) ve iltihabi polipler oluşur.

BELİRTİLERİ NELERDİR ?

* Rektal kanama, mukuslu akıntı,
* Kramp tarzında karın ağrıları
* İshal
* Zayıflama,halsizlik,
* Ateş

Genelde genç erişkin ve orta yaş grubunda görülür. Uzun yıllar süren ( 15-20 yıl) olgularda kanserleşme riski taşır. Hastalığın kesin sebebi bilinmemektedir. Hastalık genelde kronik seyirlidir. Ancak bazen şiddetli akut ataklar yapar. Rektal kanamalar, devamlı ishaller, şiddetli karın ağrısı, karında şişme, ateş, halsizlik ve huzursuzluk gibi tehlikeli belirtiler gösterebilir. Hastalığın tanısında Kolonoskopik, radyolojik tetkikler en başta gelir.

TEDAVİ NASIL YAPILIR ?

Ülseratif Kolit tedavisi genelde ilaçla yapılır. Ancak aşağıdaki durumlarda Cerrahi tedavi gerekir ;

* 20 yılı aşan olgularda (Kanserleşme riski nedeni ile ),
* Acil komplikasyonlarda ( ağır kanamalar, delinmeler, ağır iltihabi durumlar )
* Yoğun tedaviye rağmen iyileşme göstermeyen şiddetli akut ataklarda,
* Senelik yapılan kolonoskopik tetkiklerde alınacak biyopsilerde “ağır displazi” ( habasete gidiş yönünde değişiklik) saptanmasında.

Ülseratif Kolit ameliyatında tüm Kolon ve Rektumun anüse kadar çıkarılması şarttır ( yukarıdaki şematik resimler ).Daha sonra ince barsaktan yapılacak bir hazne ( rektumun yerine) Anüsle birleştirilecektir. Özel bilgi ve deneyim gerektiren bu ameliyatın bu konuda deneyimli bir cerrah tarafından hastaya her türlü detaylar anlatıldıktan sonra yapılması gerekir.

Prof. Dr. Adil Baykan
İç Hastalıkları
Top