Gebelik ve Diyabet

Gebelik ve Diyabet

Her yıl tüm dünyada binlerce diyabetik kadın problemsiz bir gebelik geçirerek sağlıklı bir bebek sahibi olmaktadır.

Bu bölüm, kendinize nasıl bakmanız gerektiği konusunda bazı tavsiyelerde bulunmak ve aklınıza gelebilecek bir takım soruları yanıtlamak amacıyla hazırlanmıştır.

GEBE KALMADAN ÖNCE

Eğer bir bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız, doktorunuza bundan söz edin. Önceden düşünmek başarılı bir gebelik için son derece önemlidir. Bunun nedeni, gebeliğin ilk haftalarında, henüz gebe olduğunuzu farketmemişken, kan şekeri düzeyinizin bebek gelişimini etkileyebilmesidir.

Gebelik planlayan tüm diyabetik kadınlar için önem taşıyan diğer bir nokta da, diyabetlerini kontrol altında tutmak için tablet değil, insülin kullanmalarıdır.

Normalde bazı diyabet tiplerinin tedavisinde kullanılan bu tabletler bebeğe zarar verebilmektedir ve
gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır.

Doktorunuz, diyabetinizin uygun şekilde kontrol edildiğinden emin olmak için kan şekeri düzeylerinizi ölçmenizi önerebilir. Bunu yapmalısınız, böylece doktorunuz tedavinin etkili olduğunu izleyebilecek ve bu ölçümler hem sizin hem de bebeğiniz için yarar sağlayacaktır.
Doktorunuz, uygulamakta olduğunuz tedavinizi değiştirmeye gerek olup olmadığı konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Doktorunuzun önerdiği insülin tedavisi ve sizin yaptığınız kan şekeri testlerinin sonuçlarını işlemeniz için bir çizelge tutunuz. ( çizelgeyi doktorunuzdan isteyebilirsiniz )

GEBE KALDIKTAN SONRA

Gebe olduğunuzu düşündüğünüzde hiç zaman geçirmeden doktorunuzu ziyaret edin.

Doktorunuzun, gebeliğiniz süresince kan şekerinizin olabildiğince normale yakın düzeylerde seyrettiğinden emin olması için, sizinle birlikte gayret göstermesi gerekecektir.

Sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalması için en iyi yol budur. Kan şekeri düzeyleriniz gebelik sırasında iyi kontrol edilmezse, bebek için bir risk doğabilir. Bu konuyu doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Gebe iken ne yemelisiniz ?

Kendinizin ve bebeğinizin uygun şekilde beslenebilmesi için gebelik süresince doğru besinleri almanız önemlidir. Yeterli miktarda protein, demir, D vitamini ve kalsiyum içeren sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamaya çalışın. Bol lifli, az şekerli ve az yağlı besinler yemek iyi olacaktır.

Gebeliğiniz süresince 10 - 13 kg. almalısınız.

Gebeliğin erken dönemlerinde mide bulantısı ve kusma
Oldukça sık karşılaşılan bu sorunu azaltmak için yataktan kalkmadan önce bisküvi, kraker yenebilir. Sık ve az yemek, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak, içecekleri yemeklerle birlikte değil de öğün aralarında almak, yemek sonrasında hemen yatmaktan kaçınmak bu sorunu hafifletebilmektedir. Uygun şekilde beslenmeyi sürdürmek önemlidir, aksi takdirde diyabetinizin kontrolü güçleşebilir.

Midede yanma
Bu, gebeliğin daha ileri dönemlerinde bir sorun oluşturabilir. Yemek yedikten hemen sonra yatmamak ve çok büyük öğünler yemekten kaçınmak, yavaş yemek, besinleri ağızda iyice çiğnemek iyi sonuç verebilir.

Kabızlık
Kabızlık, gebelik süresince sık karşılaşılan bir durumdur. Bol sıvı gıdalar almak, taze meyve ve sebze, kepekli ekmek gibi lif içeriği yüksek besinler tüketmek bu şikayetin azalmasına yardımcı olabilir.

*Problemleriniz devam ederse doktorunuzla görüşün.

GEBELİK SIRASINDA SİGARA KULLANIMI

Diyabet hastası iseniz ve sigara içiyorsanız, kan damarlarınızın hasar görmesi riski artmış demektir ve bu, sizde diyabet komplikasyonları gelişme olasılığının artması anlamına gelir. Gebelik sigarayı bırakmanız için size özel bir bahane yaratır, aksi takdirde sigaranın zararlı etkileri bebğinize geçer.

GEBELİK DİYABETİ

Bazı kadınlar yalnızca gebelik sırasında diyabet hastası olurlar. Bu şekilde ortaya çıkan diyabete, gebelik diyabeti adı verilmektedir.

Burada söz konusu olan, vücudunuza yüklenen fazla yükün, kan şekerinizin normalden daha yüksek seviyelere çıkmasına neden olmasıdır ve bu da bebeğinizi etkileyebilir.
Diyabetiniz varsa, kan şekerini olabildiğince normal düzeylerde tutmanız önemlidir. Az şekerli / bol lifli besinler alarak bunu sağlayabilirsiniz.

Gazlı içecekler, kekler ve tatlılar gibi çok şekerli besinlerden kaçınmanız ve bol miktarda bakliyat, meyva ve sebze yemeniz doğru olur.

Gebelik diyabeti olan bazı kadınlarda diyet ile kan şekeri düzeylerini iyi bir şekilde kontrol altında tutmak güç olabilir ve bu tip hastalarda insülin enjeksiyonlarına gereksinim duyulur. Doktorunuz, gebeliğiniz süresince sizin ve bebeğinizin sağlığını sık sık kontrol edecektir.

Bebek doğduktan sonra gebelik diyabetiniz muhtemelen kaybolacaktır.

Bir bebek daha doğurmak istediğinizde ise tekrar ortaya çıkacaktır; bu yüzden, yeniden gebe kalmayı düşündüğünüzde doktorunuzla görüşmelisiniz.

Daha önce gebelik diyabeti geçirmiş olmanız, sizde diyabet ortaya çıkması yönünden normale göre daha yüksek risk altında olduğunuzun erken bir göstergesidir.

Bebeğiniz doğduktan sonra bile fazla kilo almamanız ya da çok tatlı yememeniz iyi olur. Doktorunuz size bu konuda daha fazla tavsiyede bulunacaktır.

GEBELİK SIRASINDA İNSÜLİN TEDAVİSİ

Doktorunuz, hangi tip insülin almanız ve hangi dozlarda kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.

Doktorlar genellikle, gebe bir kadına en azından gündeiki insülin yapılmasını önermektedir. Bu belki genelde uygulanandan daha yüksek sayıda olacaktır, ancak bu enjeksiyonlar, bebeğin sağlığını korumak ve iyi bir kan şekeri kontrolü sağlamak açısından şarttır.

Doktorunuzun verdiği miktarda insülin almanız ve enjeksiyonlarınızı zamanında yapmanız çok önemlidir.

Her gün kullandığınız insülin miktarı, gebeliğiniz süresince, özellikle de gebeliğinizin ikinci yarısında muhtemelen artacaktır.

Doğru insülin dozunu alıp almadığınızı söyleyebilmek için, kan şekeri düzeylerinizi kendiniz test edebilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağını doktorunuza sorunuz.

GEBELİK SIRASINDA HİPOGLİSEMİ

Kan şekeri düzeyinizi mümkün olabildiğince normale yakın tutmaya çalışmalısınız. Bu sırada kan şekeri düzeyiniz normalden düşük olabilir ve bir hipoglisemi ( kan şekeri düşüklüğü ) atağına bağlı olarak başınız dönebilir ve bayılabilirsiniz.

Yanınızda daima tatlı bi yiyecek ( şeker, kuru üzüm ) bulundurmayı unutmayın ve buna benzer belirtiler hissettiğinizde yiyin.

Eğer hipoglisemik ataklar sık sık geliyorsa, o zaman insülin dozunuzun değiştirilmesi gerekir. Bunu doktorunuzla görüşün.

GEBELİĞİNİZ SIRASINDA NE OLACAK ?

Gebeliğiniz öncesinden başlayarak doğuma kadar doktorunuzla yakın bağlantı içinde bulunmanız önemlidir.
Doktorunuz sizi sık sık muayene etmek ve hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlıklı kalabilmesi için neler yapmanız gerektiğine ilişkin tavsiyeler vermek isteyecektir. Ayrıca muhtemelen bazı kan testleri ve ultrason çekimleri de yapacaktır.

BEBEĞİNİZİN DOĞUMU

Her şey yolunda giderse, normal bir doğum yapmamanız için hiçbir neden yoktur.

Doktorunuz, kan şekeri düzeylerinizin iyi kontrol edildiğinden emin olmak üzere doğumdan bir kaç gün önce hastaneye gelmenizi isteyebilir ve eğer doğum süreci normal bir başlangıç göstermezse, doğum hızlandırılabilir.

Elbette bazen, özellikle de ultrasonda bebeğinizin ortalamaya göre büyük olduğu görüldüğünde, bir sezeryan girişimi gerekli olabilir.

Doğum sırasında muhtemelen kan şekeri düzeyiniz bir çok kez ölçülmüş ve gereksinim duyduğunuz miktarda insülin enjeksiyonu yapılmış olacaktır. Bunun yanı sıra, size damar yoluyla glukoz solusyonu da verilebilir.

Bazı hastanelerde, bebeğiniz doğduktan kısa bir süre sonra özel bir üniteye alınabilir. Bu yalnızca, herhangi bir problem olmadığından emin olmak için yapılır.

BEBEĞİNİZ DOĞDUKTAN SONRA

Bebeğiniz doğduktan hemen sonra gereksinim duyduğunuz günlük insülin miktarı muhtemelen gebelikten önceki ile aynı düzeye inecektir. Doktorunuz, insülin dozunuzu değiştirmede size yardımcı olacaktır.

Yeni doğan bebeğinize bakarken çok meşgul olacaksınız, ancak kendinize iyi bakmak ve kan şekeri düzeylerinizi kontrol altında tutmak önemlidir. Öte yandan, gebeliğiniz sırasında olduğu kadar da sıkı davranmak zorunda kalmayacaksınız.

Bebeğinizi emzirmeye karar verirseniz, bu bir sorun yaratmaz, ancak diyetinizi ayarlamak gerekebilir ve bunu doktorunuzla ( ve eğer varsa diyet uzmanınızla ) görüşmeniz iyi olur.

BEBEĞİNİZ

Bir çok kadın, çocuğunun diyabetli doğacağından kaygılanır. Bu, gerçekte son derece düşük bir olasılıktır.

Çocuğunuzda diyabet gelişme ihtimali yaklaşık yüzde birdir.; diğer bir deyişle, annesi diyabetli olan her 100 çocuktan yalnızca birinde diyabet gelişmektedir.

Ancak diyabetin sık rastlanan bir hastalık olduğu ve kimin bu hastalığa yakalanacağının kesin olarak bilinemeyeceğini de unutmamak gerekir.
Çeşitli Hastalıklar
Top