ihya.org

Lazer

Diş Hekimliğinde Lazer Uygulamaları

Lazer (laser) diş hekimliği nedir?

Lazer uygulamaları, 60'lı yıllardan beri tıp alanında kullanılmaktadır. Yakın zamana kadar dişhekimliği alanında sadece diş beyazlatma ve yumuşak doku operasyonlarında kullanılan lazer enerjisi, günümüzde daha geniş alanlarda kullanılır hale getirilmiştir. Atomize su spreylerinin, lazer enerjisi ile birleşmesi sonucunda elde edilen hidrokinetik enerji prensibi ile çalışan yeni diş lazeri ile hem sert doku (diş minesi-insan vücudundaki en sert yapı), hem de yumuşak doku (damak) işlemleri rahatlıkla yapılabilmektedir. Bu uygulamalardan bazıları, diş çürüklerinin temizlenmesi, kanal tedavileri, diş dolguları, çene kemiğinde ve dişetinde her çeşit cerrahi işlemler, dişetinin şekillendirilmesi, estetik diş tedavileri, hassas dişlerin hassasiyetinin giderilmesi, koyu renkli diş etlerinin renginin açılması, uçuk ve aft tedavileridir.

Göz Hastalıklarında Lazer Kullanımı

Gözün Kırılma Kusurları Nelerdir ?

Miyopide, gözün ön-arka ekseninin genelde uzun olmasından dolayı uzaktaki cisimlerin görüntülerinin gözün arkasındaki merkez görme noktasına varmadan odaklaşması sonucu ağtabakada net görüntü oluşamaz.

Hipermetropide, gözün ön-arka ekseni kısa olduğundan görüntü merkez görme noktasında bulanık olur, ancak arkasında netleşir.

Astigmatta ise, görüntü merkez görme noktasında eğik / bozuk olarak meydana gelir.

Ekzimer Lazer nedir ?

Ekzimer Lazer yüksek enerjili ültraviyole ışınları yayan bir Lazer cihazıdır. Bu ışınlar gözün en önündeki saat camına benzeyen şeffaf kornea tabakasına temas edince, buradaki kornea moleküllerini birbirine bağlayan kimyasal bağları koparır ve böylece korneanın yüzeyindeki o kısım yok olur. Bu olay fotokimyasal bir işlem olduğundan gözün hiçbir dokusuna zarar vermez, hatta etkisi gözün iç kısımlarına bile girmez; çünkü gözyaşına veya herhangi bir sıvıya rastladığı anda tüm etkisini kaybeder.

LASIK Nedir ?

Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon istenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yoludur. Lazer epilasyon' da kullanılan lazer ışığının dalga boyu melanin pigmenti tarafından emilme özelliğine sahiptir. Soğutma sistemli lazer tekniği ile yapılan lazer epilasyon ile lazer ısısı cilde zarar vermeden doğrudan kıl kökünü yok eden ısıya dönüşür.

Epilasyon yaptıracağınız merkezi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Lazer

Lazer nedir?

Tek renkli, oldukça düz, yoğun ve aynı fazlı paralel dalgalar halinde hareket eden yüksek güçlü ışık demetine lazer denir. Lazer, doğada var olmayan, üretilen en gelişmiş ve en son keşfedilmiş ışık kaynaklarındandır. Lazer kelimesi "Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation" cümlesinin kısaltılmış halidir.

Lazer ışığı normal ışıktan farklı yapıya sahiptir. Normal ışık her tarafa yayılırken lazer tek bir doğrultuda yayılır. Normal ışık tüm renklerin karışımından ibaret örneğin beyaz bir ışık iken lazer ışığı hangi dalga boyunda oluşturulmuşsa o dalga boyuna ait tek renktedir (visible spectrum) veya renksizdir (infrared). Lazer ışığı dalgalarında birbirine uygunluk vardır. Lazer ışığı çok uzaklara da bu uygunluğu koruyarak ulaşır.

Normal bir beyaz ışık insan cildinde yüzeyel seviyede kalmakta iken, lazer ışığı insan cildini geçerek daha derinlere varabilmektedir. Enerji taşıyan photon tanecikleri tarafından iletildiği ve hedef kitlelerde parçalama, bozulma, değişime uğratma gibi etkiler yaratabildiği için, lazerler tıp alanında farklı alanlarda kullanılabilmektedir.

Top