warning: Creating default object from empty value in /home/icom/domains/ihya.com/public_html/saglik/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

suda boğulma

Posted by Arif

Boğulma ; akıntılarla baş edememe, halsizlik, yaralanmalar, soğuk, yosunlara takılma, su yutma gibi bazı olaylar sonucu kişinin paniğe kapılması sonucu gelişebilir.

Tatlı su; örneğin havuz ya da gölde boğulma ile tuzlu suda, denizde boğulma mekanizmaları farklıdır. Tatlı su, hemen akciğerlerdeki hava keseciklerinin duvarından emilir ve kana geçer. Su, kanı seyrekleştirir ve kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına sebep olur. Aynı zamanda hava kesecikleri de yırtılır ve akciğer dokusunda geriye dönülmez tarzda hasar olur.

Tuzlu su, eğer akciğerlere çekilecek olursa yoğun deniz suyu vücut sıvısını hücrelerin dışına çeker ve alveollere (akciğerlerdeki hava kesecikleri) vücut suyunun dolmasına sebep olur, akciğer ödemi ortaya çıkar. Sonuç olarak hava keseciklerinden kana oksijen geçmesi zorlaşır. Suyun içindeki kimyasal maddeler veya bakteriler de akciğer dokusunda hasara sebep olabilir.

Posted by Arif

Havuz ya da denizde çırpınmakta olan kişiye suda kurtarmaalmamış kişilerin, yüzme bilseler dahi yaklaşmaması gerekir.

Bir tekne ile yaklaşmak mümkün değil ise, ipe bağlı bir can simidi ya da tahta parçası, çırpınan kişiye yardım amacı ile atılabilir.

Uzun bir sırık ya da ip ile kişiye ulaşmak denenebilir. Bunlar yapılamıyorsa, çırpınmaların bitmesi beklenir .

Tekneye ya da sahile çıkarılan kazazedenin ABC'si kontrol edilir.

Normal solunum ve dolaşım sağlandıktan sonra bilincin durumuna göre pozisyon verilir.

Üzeri örtülerek nakledilir.

Ankara Tabip Odası İlkyardım Eğitimi Komisyonu İlkyardım Eğitimi Kursu Ders Notlarından Alınmışır.


Son yorumlar