warning: Creating default object from empty value in /home/icom/domains/ihya.com/public_html/saglik/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

suyun önemi

Posted by Arif

Su, en büyük bilimsel muammalardan biri; insanoğlunun üzerinde en çok araştırma yaptığı, ancak, bir türlü anlayamadığı sıvı...

Gezegenimiz 4, 6 milyar yıl önce oluştu. 4, 6-3, 8 milyar yıl önce suyun varlığına ilişkin açık bir kanıt bulunmamasına rağmen, o dönemlerde gezegenin yüzeyinde buharın bulunduğu biliniyor. Bazı bilim adamları, buharın, volkanik patlamalardan yayılan gazların sonucu olduğunu ve atmosferi oluşturduğuna inanıyor. Diğerleri ise, suyun , dünyaya çarpan kuyruklu yıldız yada asteroitler tarafından taşınan yabancı madde olduğunu belirtiyorlar, Bir başka olasılığa göre ise, gezegenimiz oluştuğunda, zaten su vardı.

Milyonlarca yıl boyunca, yeni gezegenin sıcaklığı yavaş yavaş düştü. Sonuçta da atmosferdeki denizlerin ve okyanusların oluşmasını sağladı.

Darwin'den Avustralyalı paleobiyolog Birger Rasmussen'e kadar pek çok bilim adamı, ilk canlının kökenini suya dayandırıyor. Hayatın, besin değeri yüksek suların içinde evrildiğine inanıyorlar.

Posted by Arif

Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli olan mineral, tuz, su gibi inorganik molekülleri dışarıdan alırlar. Canlıların dışardan aldıkları bu moleküllere inorganik bileşik denir. Bu bileşikler ;

1-Su
2-Asit – Baz ve Tuzlar
3-Minerallerdir

1-SU
Vücudumuzun en önemli maddelerinden biridir. Genel olarak organizmaların vücutlarının %70’i sudur. Su oranı dokulara ve canlıya göre değişir. Örneğin; insanda su yüzdesi kemikte %20 beyin hücrelerinde %85’tir. Bütün hücreler bir sulu çözeltide bulunur. Canlı vücudunda su birçok işleve sahiptir. Suyun en önemli grevi ise fotosentezle besin yapımıdır.
CO2 + H2O ------> Besin + O2

SUYUN ÖNEMİ
1- Kimyasal tepkimelerde iyi bir çözücüdür.
2- Madde taşınmasını sağlar. (Kanın %90’ı sudur)
3- Metabolizma olaylarını hızlandırır. Enzimler sulu ortamlarda etkindirler.
4- Vücut için zararlı olan artık maddelerin seyreltilmesi ve vücuttan atılmasını sağlar.
5- Besinlerin sindiriminde parçalayıcı görev yapar.
6- Vücut ısısını düzenlemede faydalı olur.
7- Yağlayıcı olarak da suyun öneli özelliği vardır. Organların birbirine sürtünerek aşınmasını sıvı ortam önler. Kemiklerin eklem yerlerindeki sıvı ortamda su vardır.


Son yorumlar