warning: Creating default object from empty value in /home/icom/domains/ihya.com/public_html/saglik/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

terleme

Gece terlemesi özellikle yaz aylarında insanlar için büyük sıkıntılara sebep olan hastalık belirtilerinden ya da sağlık sorunlarından biridir.

Gece terlemesinin, gece yatılan odadan, çarşaf ve nevresim takımlarına, giyilen elbiseden yatak özelliklerine kadar faklılaşan sebepleri olabilir. Her gece terlemesinde hastalık belirtisi aramak ne kadar yanlışsa, aşırı terleme vakalarında durumu hava sıcaklıklarıyla açıklamak da o kadar yanlış olabilir. Gece terlemesinin bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilebilmesi için, terlemenin yatak takımlarını ıslatacak ve kişiyi uykusundan uyandıracak boyutlarda olması gerekir.

Gece terlemesinin uyku bozukluğuna ve uykusuzluğa yol açtığı durumlarda meseleyi geçiştirmemek gerekir. Zira çoğu gece terlemesinin nedeni olarak bazı hastalıklar sayılmıştır. Aşırı terleme sebebiyle uyku düzeni bozulan ve uykusundan uyananlar bir kısmı kendilerini ateşli hissederken, bir kısmında ise üşüme ve titremelere rastlanılmaktadır.

Posted by süreyya

Yaz mevsiminde daha belirgin hale gelen aşırı terleme problemi hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara yol açıyor. Acıbadem Hastanesi Bakırköy Endokrinoloji ve Metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Aslı Nar, aşırı terlemenin iyontoforez, botulinum toksini uygulaması ve gerektiğinde ise cerrahi yoldan başarıyla tedavi edildiğini belirtiyor.

Vücut ısısının kontrolünü sağlayan terleme, birçok kişinin hem özel yaşamını hem de sosyal yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorun haline gelebiliyor. Normalde bir insan terleyerek günde 500 cc civarında sıvı kaybediyor. Piyasada satılan maddelerle giderilemediğinde ise terleme bir sorun olarak kabul ediliyor ve aşırı terleme olarak adlandırılıyor. Aşırı terleme bilimsel yöntemlerle başarıyla tedavi edilebiliyor.

Aşırı terlemenin nedenleri

Terlemenin insanlarda doğal olarak gözlenen bir olay olduğunu belirterek, aşırı terlemenin nedenlerini şöyle dile getiriyor:

Özellikle yaz ayları aşırı terleme (hiperhidroz) hastaları için bir kabustur. Ciddi ve tedavi gerektiren bir hastalık olan aşırı terleme sıcaklığın artması ile birlikte hastalara hem fiziksel, hem de psikolojik olarak büyük rahatsızlıklar verir. Kadıköy Şifa Kaliteli Yaşam Polikliniği uzmanlarından Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, aşırı terlemenin nedenlerini ve tedavi seçeneklerini anlatıyor.

Mevsim ayırt etmeksizin yaz kış devam eden aşırı terleme (hiperhidroz) toplumda her 100 kişiden 2 – 3’ünde görülen bir rahatsızlık. Genellikle çocukluk veya ergenlik çağında başlayan aşırı terleme sıcaklık artışına göre, stres veya kaygı durumlarında artış gösterir. Kişiye hem fiziksel, hem de ruhsal olarak rahatsızlık veren aşırı terleme (hiperhidroz) hastalarının yüzde 30 – 35’inde genetik kaynaklıdır.

Hiperhidroz yoğun terleme / fizyolojik terleme ihtiyacı dışında olan terlemedir. Vücudun her yerinde bulunan ekrin ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlıdır.


Son yorumlar