Sarkoidoz Nedir?

Sarkoidoz Nedir?

Sarkoidozun nedeni bilinmemektedir. Vücudun deri, göz, çevresel sinirler, karaciğer, lenf düğümleri ve kalp de dahil hemen hemen her tarafını etkileyebilir, ancak vakaların %90 ında akciğerleri etkiler.

Belirtiler

- Hiç belirti olmayabilir

- Genel kırgınlık

- Ateş

- Nefes darlığı, özellikle egzersiz sırasında

- Kilo kaybı

Sarkoidoz bağışıklık sistemini de tutuyor gibi görünmektedir. Vücudunuzu hastalıklardan koruyan akyuvarların bir tipi olan yardımcı T lenfositler aşırı çalışarak dokularda iltihap hücrelerin birikmesine neden oluyor gibi görünmektedir. Akciğerlerde bu hücre birikimi, alveol (akciğerdeki küçük hava torbacıkları) duvarlarına, bronşlara ve kan damarlarına zarar vererek akciğerdeki normal oksijen dağılımını değiştirir.

Sarkoidoz kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Nadir olarak çocuklarda ve yaşlılarda da görülmesine rağmen, hastaların çoğu 20 ile 40 yaş arasındadır.

Teşhis

Sarkoidoz, özelikle beden hareketleri sırasında ve sonrasında genel bir yorgunluğa, ateşe ve nefes darlığına neden olabilir. Bununla billikte, özellikle hastalığın erken döneminde belirti vermeyebilir. Çoğu kez başka bir nedenle akciğer filmi çektirilirken sarkoidozun varlığından kuşkularıılır. Teşhisi doğrulamak için fiberoptik bir bronkoskopla akciğer dokusundan biyopsi ile örnek alınır (laboratuvarda incelemek amacıyla alınan doku örneği). Bazen bu dokularda tutulursa, deri, lenf düğümü, göz akında da biyopsi yapılır. Ara sıra kan kalsiyum düzeyi normalden yüksek bulunur.

Sarkoidoz genellikle yavaş seyirli bir hastalıktır. Hastaların çoğu tedavi yapılmadan tam olarak iyileşirler ya da yalnızca birkaç hafif belirti kalır. Ancak, hastaların % 10-15inde hastalık kronikleşir ve yıllar boyu aktif olarak kalır ya da ara sıra hastalık nöbetleri ortaya çıkar. % 5-10 da, sarkoidoz yıllar sonra ölüme neden olur.

İlaç tedavisi

Eğer ciddi şikayetleriniz var ya da hastalık 4-6 ay içinde kendiliğinden iyileşmediyse doktorunuz kortikosteroid ilaçlar verebilir.

Sarkoidoz Nedir? yorumları

  • Image Description
    Ziyaretçi
    12.08.2010

    MERHABALAR ANNEM SARKOİDOZ HSATASI UZUN ZAMANDIR
    TEDAVİ GÖRÜYOR AMA HALA BİR İYLEŞME YOK UZUN SÜRE HST YATTI
    HER AY KONT GİDİYOR AKCİGER FİLMİ BİRDE SOLUNUM TESTİ YAPILIYOR DR SONUÇLARA BAKTIGINDA BİR GELİŞME OLMADIGINI
    SÖYLÜYOR NE İYİ NEDE KÖTÜ DİYOR BUNUN HİÇ BİR ŞEKİLDE TEDAVİSİ YOK OZAMAN NEDEN İLAÇ KULLANIYOR İLAÇ KULLANMASINA RAGMEN İYLEŞME PAYI YOKSA NEDEN

  • Image Description
    Ziyaretçi
    12.08.2010

    ANLADIGIN KADARIYLA TIPDA HENÜZ TEDAVİSİ BULUNAMAYAN BİR
    HASTALIK SADECE İLAÇ KORTİZON BAŞKA BİRŞEY DEGİL TAMAMEN ŞANSA KALMIŞ BU HST YAKALANAN İYİ BİR BAKIMI OLMALI

  • Image Description
    ozlem
    09.04.2011

    ben uç yildir sarkoidoz hastasiyium onbir aylik bir arastirmadan sonra cigerimden biyopsi yapildi ve sarkoidoz teshisi kondu .Boyopsi sonucu çikana kadar kalbimede gectigi için uç ay hem kortizon hemde antibiyotik tedavisi yapildi çunku tiberkilozdanda suphe edilmisti .iki senedir kortizon ve metojekt ignesi yani sirada agri kesiciler içiyorum
    ama hiç bir iyilesme yok hastaligin tum vucuda sardigini ve iyilesemiyecegim soylendi gunun herogunu avuç avuç ilaç içiyorum ama hala agrrilarim oluyorçok yorgun ve halsizim hiç bir sey yapmak gelmiyor içimden pisikolojikte insan etkileniyor ne yapmaliyim ??????
    organlara kaslara eklemlere yani heryerime yayildi bu durumda hayati tehlikesi yokmu son gunlerde gozlerimde yuzumde deagrilar basladi .Bu hastalik heryerdeyse acaba beyinede geçermi geçerse tehlikelimi belirtileri ne olur neye dikkat etmeliyim
    lutfen bilgelendirirseniz çok sevinirim ne yapacagimi bilmiyorum

  • Image Description
    ülkü yavaş
    04.12.2012

    EĞER BU HASTALIĞA YAKALANMIŞSANIZ. MUĞLA YATAĞAN'DA MEHMET YASLAN'A GİDİNİZ. KENDİSİ BİO ENERJİ UZMANI VE BU KONUDA UZMAN. RANEVU İÇİN 0252 572 51 02 BEN GİTTİM. BİR ÇOK HASTA VARDI VE ÇOĞU SONUÇ ALIP DÖNÜYOR. DENEYİN BENCE.

  • Image Description
    YelizEski
    12.12.2012

    Özlemcim Mehmet yaslan bu konuda cok iyi internetten de araştırıp gitmeni tavsiye ederim geçmiş olsun.

  • Image Description
    Kubilay
    14.05.2013

    Merhaba arkadaşlar herkese geçmiş olsun. Yorumlarınızı okudum. Kendime bilgilerimi paylaşacağım. Annem 19 yıldır ben 8 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Annemin doktoru çapa göğüs hastalıkları anabilim dalı başkanı pr. Dr Levent tabak ( Şuan oradamı bilmiyorum ) benim doktorumda Gata çamlıca göğüs hastalıkları bölümü anabilim dalı başkanı pr.dr Ahmet ilhan hoca. Hepinizi çok iyi anlıyorum. Ama ileri bir durum ve mecburiyet olmadığı sürece kortizon almayın. Bio enerji kısmında hikaye.. ( bence tabi denedim ve yararlı bir şey olmadığının ispatıda var )
    Kolay kolay öldürmez ama vücuttan kolay kolay asla yok olmaz. Birinci tema sağlıklı yaşamdan ziyade zihinde ve irade de kaliteli yaşama yoksa en ufak zayıflıkta hastalık nüksediyor... Sigara en büyük ve en etkili düşmanlarından... Dengesiz uykuda en büyük düşmanı..yürüyüş en güzel dostu. Bitkin bile olsanız... Özellikle kuru kara üzümü komposto yapıp günde bir litre tüketin en az 3 ay faydasını göreceksiniz..
    Bal ve keçi boynuzu pekmezinde iyi geliyor... Daha fazla bilgi için irtibata geçebilirsiniz Allah cc hepinize şifa versin...

  • Image Description
    melik şehitoğlu
    24.07.2013

    arkadaşım bende gözde tutunmuş ve metotraksat tedavisine başlandı bunla ilgili bilgiye sahipmisiniz bana dönerseniz sevinirim..

  • Image Description
    kuzen sarkodioz
    25.04.2014

    slm benmde kuzenime sarkodioz teşhisi konuldu yaklaşık bir yıldan beri tedavi görüyor ama sonuç alamıyor tavsiyeleriniz olursa sevinirim

Top