ihya.org

cilt hastalıkları

Önemsenmeyen 'ben' ölüme götürdü!

Bacağında çıkan beni ciddiye almayıp doktora gitmeyen 41 yaşındaki Kevin Batchelor, 6 ay sonra hastaneye gittiğinde cilt kanserine yakalandığını öğrendi. Batchelor, beni ilk farkettiği zaman doktora gitmiş olsaydı şu an yaşıyor olacaktı.

Cilt kanserleri, tedavisinde olumlu sonuçlar alabileceğiniz ve hastalıktan kurtulması muhtemel kanser türlerinden. Ancak ne kadar erken teşhis edilirse, ne kadar çok ciddiye alınırsa tedavisi de o kadar başarılı oluyor. Aksi takdirde doktora gitmekten nefret eden, 20 yıllık evliliğinde sadece bir kez hastaneye giden İngiliz Kevin Batchelor'ın başına geldiği gibi çok geç kalınmış olabiliyor.

Son derece sağlıklı olan Kevin Batchelor, bir gün sağ bacağında yeni bir ben oluştuğunu farkeder. Önemsemez. Karısı Carole Batchelor, doktora gitmesini ister. Hayatı boyunca doktora gitmekten nefret etmiş olan Kevin, karısının önerisini reddeder.

Deri hastalıklarında ışıkla gelen tedavi: PUVA

İlk çağlardan bu yana sağlık kazanmak için kullanılan faydalı güneş ışınları, modern tekniklerin gelişimiyle birlikte cihazlarda üretilerek tedavi amaçlı kullanılıyor. Güneşin ultraviyole ışınlarının kullanıldığı fototerapi yöntemiyle birçok hastalığı iyileştirmek mümkün. Yöntemden sedef hastalığı, vitiligo, iyileşmeyen egzemalar ve bir tür cilt kanserinin tedavisinde yararlanılıyor. Sosyal ve psikolojik sorunlara yol açan dermatolojik hastalıklarda yüz güldüren fototerapi tedavisiyle ilgili sorularımızı Anadolu Sağlık (ASM) Ataşehir Tıp Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş’a yönelttik.

Bugünlerde daha çok zararlarından söz edilen ve korunmaya çalıştığımız güneş ışınlarının her zaman zararlı olduğunu söylemek güç. Öyle ki, yararlı güneş ışınları ilk çağlardan bu yana bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Günümüzde ultraviyole ışınları kullanılarak fototerapi yöntemiyle birçok hastalık iyileştirilebiliyor. Konuyla ilgili olarak Anadolu Sağlık (ASM) Ataşehir Tıp Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş sorularımızı yanıtlarken, fototerapi yöntemiyle sedef hastalığı, vitiligo, iyileşmeyen egzemalar ve bir tür cilt kanserinin tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Fototerapi nedir?

Psikojen Kökenli Cilt Hastalıkları

Dermatolojik yani başka bir deyişle cilt hastalıklarının bir çoğunda psikolojik faktörler rol oynamaktadır. Psikokütan dermatozlardaysa psikolojik rahatsızlık ön plandadır ve bu hastalığın bir göstergesi olarak ciltte lezyonlar oluşmaktadır. Gerçekte psikokütan dermatozların kesin bir sınıflaması yoksada burda

1.Artefakt dermatiti

2.Nörotik ekskoriasyonlardan bahsetmek istiyorum:

Artefakt dermatiti

Esasında primer olarak bir psikiyatrik rahatsızlık olmakla beraber kişinin derisindeki problemler sebebiyle dermatologların teşhis koyduğu bir hastalıktır. Tanı koymak bazen zor olmakla beraber lezyonlar çoğu hastada tipik tanı koydurucuda olabilir.

Hipokrat zamanından beri rastlanılmaktadır. Hastanın kendi derisinde kesme,delme,yolma,sıkıştırma,çimdikleme,vurma,enjeksiyon ve benzeri eylemlerle bilinçli veya bilinçsiz olarak yaptığı yıkımlar sonucu aniden ortaya çıkan lezyonlar vardır. Dediğim gibi bir psikiyatrik problem olan hastalıkta bu lezyonların oluşturulması sırasında acıya nasıl dayandıkları bazen hayret uyandırır.

Top