Mide Ağrısı İçin Bitkisel Tedaviler

Mide Ağrısı İçin Bitkisel Tedaviler

Halk arasında sıklıkla görülen mide ağrıları, non ülser (ülser ile ilgili olmayan) mide ağrılarıdır. Bu sık rastlanılan bir rahatsızlıktır ve uzun sürebilir. Sık görülen belirtileri arasında, karın üst kısmına şişkinlik ve ağrı, bulantı, yanma ve geğirme sayılabilir. Zaman zaman sindirim sistemi rahatsızlıkları hayatın bir parçasıdır ve bu rahatsızlıklara ait belirtiler için bazı bitkisel tedaviler uygulanmaktadır. Ancak, uzun süren ve şiddetli ağrı durumlarında ciddi bir sorun olup olmadığından emin olmak için mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.

Papatya Çayı

Papatya çayı, mide ağrısı için kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Papatya çayı, mide iç duvarındaki iltihabı azaltarak ve sakinleştirici etki göstererek mide ağrısını azaltır. Stres veya sıkıntı, mide ağrısının en yaygın nedenlerinden birisidir. Dolayısı ile papatya çayı bu anksiyete (sıkıntı) halini rahatlattığı için mide ağrısını da rahatlatacaktır. Papatya çayı, oldukça güvenlidir. Bu nedenle gün içinde 3-4 fincan içilebilir. Ancak papatya alerjisi olanlarda alerjik reaksiyon yaratabileceği unutulmamalıdır.

Meyan Kökü

Mide ağrısı için önerilen bitkisel tedavi yöntemlerinden birisi de meyan köküdür. Mayan kökünün mide ağrısını rahatlatmada iki tür etkisi olduğundan bahsedilmektedir. Bu etkiler: mide iç duvarındaki mukus katmanının yenilenmesini uyarmak ve mide iç zarındaki iltihabı azaltmak olarak açıklanmaktadır. Meyan uzun süreli kullanımda kan basıncını artırabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Meyan kökü çiğnemenin önemli olduğu, çünkü meyan etkili olabilmesi için tükürük ile karışması gerektiği söylenmektedir. Yemekten 20 dakika önce, 0,5-1 gr meyan yenilmesi gerektiği önerilmektedir.

Rezene

Mide ağrısı için önerilen başka bir bitki de rezenedir. Rezene, sindirim ve gaz sorunlarında kullanılır. Sindirim sisteminde gaz oluşumunu engeller. Rezenenin etkilerinden en kolay faydalanma yolunun yemeklerden sonra 1/ çay kaşığı rezene tohumu yemek olduğu söylenmektedir.

Centiyana (Çentiyan, Yılan Otu, Kantaron, Gentian)

Centiyana, mide ağrısı için uzun bir kullanım geçmişine sahip bir bitkidir. Centiyana, özellikle iştahsızlık, gaz sorunu ve hazımsızlık tedavisinde önerilmektedir. Centiyananın acı bir tadı vardır. Bu acı tat tükürük ve sindirim salgılarının üretimini uyarır. Bu nedenle centiyana non ülser mide ağrılarında kullanılmalıdır. Mide ağrınızın non ülser mide ağrısı olduğundan emin olmak için doktorunuzdan bilgi almayı ihmal etmeyin. Bir bardak içine 1 gr centiyana ve üzerine kaynamış su koyduktan sonra 5 dakika demlenmesini bekleyerek çay hazırlayabilirsiniz. Bu çaydan günde 2-4 kez içebilirsiniz.
Top