İnsülin vücutta nasıl çalışır?

İnsülin vücutta nasıl çalışır?

Vücut hücrelerinin ( A ) yüzeylerinde insülin reseptörleri ( B ) vardır. Reseptör bir kapı vazifesi görür., açık iken şeker hücre içine girer, eğer kapalı ise, şeker hücre içine giremez ( C ) ve kan dolaşımında kalır.

Kanda insülin reseptörlerini dolduracak kadar insülin bulunduğunda reseptörler açılır.

Şeker kandan ayrılıp hücre içine girer ve enerji üretmek üzere hücre içinde kullanılır. Böylelikle kandaki şeker düzeyi de azalmış olur.

KULLANDIĞINIZ İNSÜLİN KAYNAĞI NEDİR?

İnsülin şişenizin üzerindeki etiket, insülininizin insan insülinine benzeyen biyosentetik insülin mi yoksa hayvanlardan elde edilen insülin mi olduğunu belirtir.
İnsan İnsülini

İnsan insülini insanlardan elde edilmez, insan vücudunun yaptığı insülin moleküler yapısı ile aynı olacak şekilde üretilir. En modern insülin tipidir ve laboratuvar
koşullarında bazı kimyasal metodlar kullanılarak elde edilir. İnsan insülini vücudumuzun ürettiği insülinin tamamiyle aynısı olduğu için vücudun bu insüline karşı tepki gösterme olasılığı hayvan insülinlerine göre çok daha azdır.

Hayvan İnsülinleri

Sığır pankreasından elde edilir. Yapıları vücudun ürettiği insüline tamamiyle benzemez.

İNSÜLİNİN ETKİLERİNE GÖRE DE FARKLI TİPLERİ VARDIR. ACABA NEDEN?

Diyabeti olmayan bir insanın her yemek yemesini takiben pankreas, aldığı besini enerji haline dönüştürmesini sağlamak için insülin üretir. Kandaki insülin miktarı gün boyunca pek çok kez artar ve azalır. Pankreas tarafından üretilen insülin çok çabuk etki etmeye başlar ve kısa bir süre sonra etkisi ortadan kalkar.

Sizin pankreasınız ise yeterli miktarda insülin yapamadığı için vücudunuz için gerekli insülini vücudunuza enjekte etmeniz gerekir. İnsülin enjeksiyonları diyabeti olmayan bir insandaki normal insülin düzeyelereine benzeyecek şekilde, dozda ayarlamnalı ve yapılmalıdır.
Çeşitli Hastalıklar
Top