ihya.org

domuz gribine karşı önlemler

"15 Ocak’tan sonra iş işten geçmiş olur"

Domuz gribi aşısı nedeniyle tartışmalar sürerken Sağlık Bakanı Recep Akdağ aşı hakkında merak edilen soruları cevapladı:

Şu ana kadar Domuz gribi aşısı yüzünden hayatını kaybeden var mı?
Dünyada da Türkiye’de de yok.

Peki Türkiye’de son 25 günde (25 Ekim-19 Kasım) domuz gribinden ölenlerin sayısı kaç?
93.

Ya hastalananların sayısı?
Kesin sayı konuşmak mümkün değil, ama şu anda bir milyona ulaşmış olabilir. Ve onlardan da yoğun bakımda, solunum cihazına bağlanmış 10’larla ifade edilen hastamız var. Arka plan çok yoğun.

Domuz gribinin ölümden başka sebep olduğu en büyük tahribat nedir?
Guillain-Barre (Giyan Bare) Sendromu. Bazı antikorların sinir hücrelerine saldırması sonucu oluşan bir tür felç.

Aşıdan sonra da Guillain-Barre, yani felç riski yok mu?
Felç, Domuz gribi geçirenlerde yüz binde bir görülüyor. Aşı olanlarda ise milyonda bir. Üstelik onların sebebi de aşı değil, hastanın geçirdiği enfeksiyon olarak tespit edildi.

Şu ana kadar aşı olduktan sonra hayatı risk altına giren bir vaka var mı Türkiye’de?
Yok.

Aşı yüzünden en çok aldığınız şikâyet hangisi?

"Domuz gribi aşılaması yapılmazsa ölümler artacak"

Dünya Sağlık Örgütü Genel Merkezi Küresel Grip Programı Pandemi Hazırlık Koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı uyardı: Veliler sadece bilim adamlarına kulak versin ve çocuklarını muhakkak aşılatsın.

Başbakan Erdoğan “Ben ve ailem domuz giribi aşısı olmayacağız” derken, toplumun büyük kısmı bu konuda tereddüt yaşarken, bilim dünyasından bu konuda çok önemli bir çağrı geldi. Vatan Gazetesi’ne konuşan Dünya Sağlık Örgütü Genel Merkezi Küresel Grip Programı Pandemi Hazırlık Koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı, “Mutluka aşı olun” çağrısı yaptı.

H1N1 virüsü mutasyona uğradı mı? Bundan sonra aşılar ve ilaçlar işe yaramayacak mı?

H1N1 virüsü sürekli olarak mutasyona uğrayabilecek bir yapıda fakat her mutasyon aynı değildir. Norveç’in yaptığı açıklamadan Dünya Sağlık Örgütü’nün de (WHO) bilgisi var. Açıklamaya göre virüsün genetik yapısının belli bir yerinde değişime uğradığı söyleniyor, fakat bunun klinik anlamının ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Bu mutasyonun klinik seyirde ya da ilaçlar üzerinde bir etkisi olacak mı olmayacak mı henüz araştırma altında. Fakat şu andaki virüslerin her iki ilaca da (Oseltamivir ve Zanamivir) bir direnç geliştirmediği kesin olarak gösteriliyor.

Virüsün mutasyona uğradığı ne kadar sürede netleşir?

Veri toplama hızına bağlı bu. WHO laboratuvarları bu virüsleri sürekli izliyorlar. Olay veriler toplandıkça netleşecek.

Domuz gribine karşı yarım milyondan fazla kişi aşılandı

İnfluenza A (H1N1) virüsüne karşı geliştirilen aşı Avrupa ülkelerinde bugüne kadar yarım milyondan fazla kişiye uygulandı.

Domuz gribini engellemek amacıyla Avrupa’da çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Araştırmacı ilaç firması GlaxoSmithKline (GSK) tarafından influenza A (H1N1) virüsüne karşı geliştirilen aşısı Avrupa ülkelerinde bugüne kadar yarım milyondan fazla kişiye uygulandı.

Yetkililer, aşının GSK’nın daha önce kuş gribine yol açan H5N1 virüsüne karşı geliştirdiği aşıya benzer emniyet profili sağladığını kaydediyorlar.

Çocuklarla ilgili klinik araştırmaların ilk sonuçları olumlu

6 – 36 ay arasında 200 çocuğun katılımı ile İspanya’da yürütülen bir klinik araştırmanın ilk sonuçları da belli oldu. 51 çocuğun verileriyle yapılan ara değerlendirme, adjuvanlı aşının ilk dozu uygulandıktan 21 gün sonra güçlü bir bağışıklık sağlandığını ve bu konuda uluslararası ruhsatlandırma otoriteleri tarafından konulan kriterlerin karşılanmakla kalmayıp aşıldığını ortaya koydu. Bu çalışma için aşıda, yetişkinlere uygulanan dozun yarısı kadar H1N1 antijeni kullanıldı.

Gripten korunmak için nasıl beslenmeliyiz?


Domuz gribi ile yaşıyor, onunla yatıp kalkıyoruz.

Dost sohbetleri, gazete haberleri ve televizyonlarda hep o var. Aklıma “Samimiyeti böyle sürdürürsek bulaşmayı nasıl önleyeceğiz” diye sormak bile geliyor ama sırada başka sorular var...

Sık sorulan soruların başında, “alınması gereken önlemlerin neler olduğu” geliyor. Korunmanın temel noktalarını aslında hepimiz çok iyi öğrendik:

“Gripli olanlardan en az bir metre uzak duracağız, gripsek öksürürken aksırıp hapşırırken ağzımızı, burnumuzu kâğıt mendille kapatacağız ve hemen o mendilleri çöpe atacağız. Hasta olduğunu bildiğimiz kişilerin eşyalarını kullanmayacağız, özellikle aynı havlulara elimizi, yüzümüzü sürmeyeceğiz.

Mümkünse onların istirahat ettikleri odayı ayıracağız, aynı yatağı paylaşmayacağız, onlarla kesinlikle öpüşüp koklaşmayacağız. Hasta olsun olmasın herkesle başımızla, gözlerimizle selamlaşacağız.

Özetle bu kış el sıkmayı, sarılıp kucaklaşmayı kesinlikle unutacağız. Sırası gelmişken şimdiden hatırlatalım: Bayramda el öpmek de yok! Büyüklerimize saygılarımızı, sevgilerimizi bildireceğiz ama bunu sözle, gözle ifade edeceğiz.”

Domuz gribinden çocukları nasıl koruyabiliriz?

Domuz gribi salgını nedeniyle okulların tatil edildiği bu günlerde veliler çocuklarını gribal enfeksiyonlardan nasıl koruyacağını düşünüyor.

Uzmanlar, çocukları influenza ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumanın ilk adımının bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi olduğuna dikkat çekiyor. Aşıların düzenli yapılması, sağlıklı beslenme, kaliteli uyku çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önem taşıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocuklarda bağışıklık sistemi güçlendirilmesinin yollarını anlatıyor.

Yeni doğanların, süt çocuklarının ve oyun çocuklarının bağışıklık sisteminin yeterince güçlenmemiş olması enfeksiyon hastalıklarına daha kolay ve sık yakalanmalarına neden olabiliyor. Bunun dışında altta yatan kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalığı, beslenme yetersizliği olan çocuklarda enfeksiyon daha ağır seyredebiliyor. Okul çocuklarının yoğun sınav ve ders dönemlerinde yorgunluk, aşırı stres nedeni ile vücut dirençlerinin düştüğü biliniyor.

Domuz gribine karşı okullarda alınması gereken önlemler

Domuz gribine karşı dezenfekte çalışmaları yapılması amacıyla okullarda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile birleştirilerek uzatılan tatil yarın sona ererken, Sağlık Bakanlığı, okullarda alınabilecek önlemler çerçevesinde sınıfların, öğretmen odalarının ve diğer odaların hava akımını sağlayacak şekilde sık sık havalandırılmasını önerdi.

Sağlık Bakanlığı, öğretmenlere Domuz gribi ve korunma yöntemleri konusunda eğitim verecek “okul eğitimcileri”ne yönelik bir sunum hazırladı.

Griple ilgili genel bilgilerin yer aldığı sunumda, hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve önlemler konusunda açıklamalar bulunuyor.

Sunumda, günlük yaşamda sık dokunulan, canlı grip virüslerinin bulunabileceği kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu, kablolu telefon ahizeleri, uzaktan kumandalar, sandalye, masa, sıra, kalem, kitap ve defter gibi yüzeylerden bulaşabilen domuz gribine karşı alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

“-Okulda bulunduğunuz ortamı, sınıflarınızı, öğretmen odalarını ve diğer odaları hava akımını sağlayacak şekilde sık sık havalandırın.

Domuz gribi aşılaması yarın başlıyor

Domuz gribi virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak aşıların kontrollerinin tamamlanmasının ardından aşılama yarın başlıyor.

Halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen “Pandemik A H1N1” virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak yurt dışından sipariş edilen aşıların kontrollerinin tamamlanmasının ardından aşılama yarın başlıyor. Aşı, ilk olarak sağlık personeli ve henüz yola çıkmamış hacı adaylarına yapılacak.

Aşıların Türkiye'ye gelen ilk partisinden alınan numuneler Hıfzıssıhha Laboratuvarlarındaki ön ve son kontrolleri 28 Ekim Çarşamba günü tamamlandı. Testlerde bütün sonuçların olumlu olarak çıktığı açıklandı.

Pandemi Bilim Kurulu'nun verdiği kararlar dahilinde planlanan ve icra edilen “H1N1 Aşı Uygulamaları ve Takvimi”ne göre, ilk aşı uygulamaları “sağlık personeline ve henüz yola çıkmamış hacı adaylarına” yapılacak. Sağlık personeline aşı uygulaması yarın başlayacak. Aşılamalar, enjeksiyon yöntemiyle yapılacak, ABD'de kullanılan burundan sprey yöntemi Türkiye'de uygulanmayacak.

Domuz Gribi ve Beslenme

Küresel grip salgını gün geçtikçe artıyor. Salgına karşı üretilen ilaç ve aşı yöntemlerine başvurmadan önce vücudun doğal immün sistemini korumak ve güçlendirmek için sağlıklı yaşam kurallarını uygulamak çok önemli.

Unutmamamız gereken şey, vücudumuzun doğal bağışıklık sisteminin bizi en iyi koruyan mekanizma olduğudur.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları:

- Yeterli ve dengeli beslenmeli. Vücudun yapıtaşı protein kaynaklarını almak çok önemlidir; yumurta, kırmızı et, tavuk ,balık, peynir, süt, yoğurt tüketmeli. Ayrıca omega 3 içeriği nedeni ile balık ve balık yağı ile yağlı tohumlar tercih edilmelidir.

- Hazır gıdalardan, işlenmiş ve yoğun katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun

- Vücudun fiziksel olarak dinlenmesi için mutlaka düzenli ve kaliteli uyku önemli.

- Egzersiz yaparak vücut direncinizi kuvvetlendirin. Hergün en az 30 dk yürüyüş yapın veya haftanın minimum 3 günü 45 dk egzersiz yapın.

Çocukları domuz gribinden korumanın yolları

Önümüzdeki günlerde domuz giribi vakası sayılarının artacağı öngörülüyor. Peki okul çağındaki çocukları bu tehlikeden uzak tutmanın bir yolu var mı?

Türkiye’nin dört bir yanından domuz giribi vakası haberleri geliyor. Yetişkinler nispeten korunma yollarını öğrenseler de özellikle anne babalar okula giden çocukları için endişe ediyorlar.

Memorial Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin anne babalar tavsiyelerde bulunuyor.

Çocuğunuz domuz gribi aşısı olmalı mı?

Daha önce izlenmiş olan grip pandemilerinde (Salgın bir hastalığın kıta düzeyinde çok geniş bir alana yayılması) ve gribin yoğun olarak görüldüğü dönemlerde yapılan araştırmalardan elde edilen morbidite (hastalık oluşması) ve mortalite (ölümle sonuçlanma) bilgilerine dayanarak, okul çağındaki çocukların grip açısından özel bir risk grubu oluşturduğu kabul edilmiştir.

Çocuğunuzda domuz gribi varsa ne yapacaksınız?

Çocuğunuz domuz gribi olduysa ne yapacağınızı, hangi belirtilerde acilen sağlık kuruluşuna gitmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Okulların açılmasıyla birlikte yayılma riski daha da artacak olan domuz gribi ile birlikte mevsimsel grip salgınına karşı veliler ile birlikte okulların hazırlıklı olarak işbirliği yapması önem taşıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sesin Kocagöz, çocukların bu virüsleri erişkinlere göre daha çok yaydıklarını, bu nedenle hastalığın yayılmasının önlenmesinde temizliğin büyük rol oynadığını belirtiyor. Ayrıca kalabalık ve havasız ortamlar risk oluşturduğu için mümkün olduğunca bu tür ortamlardan uzak durmak gerekiyor ve kapalı alanların sıkca havalandırılması önem taşıyor.

Prof. Dr. Sesin Kocagöz, çocukların acilen sağlık kuruluşuna götürülmesini gerektiren belirtileri ve yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

Yakınmalarının artması
Hızlı veya zor nefes alma
Vücutta solgunluk ya da morarma
Beslenememe
Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
Huzursuzluk
Ateşle beraber döküntü görülmesi

Bu durumlar ortaya çıktığında en yakın sağlık merkezi aciline başvurun.

Domuz gribine karşı spreyler de çıktı

Domuz gribi piyasayı da hareketlendirdi. Virüse karşı koruyucu olduğu öne sürülen spreyler satışa sunulmaya hazırlanıyor.

Hammaddesi Amerika'dan getirildikten sonra Türkiye'de üretilen ve ''domuz gribine karşı etkinliği yurt dışında test edildiği ve onaylandığı'' öne sürülen koruyucu spreyler tanıtıldı.

Ankara Rixos Grand Otel'de düzenlenen basın toplantısında, ürün hakkında bilgilendirme yapıldı.

Firmanın satış müdürü Özlem Altuntaş, yaptığı konuşmada, ürünlerinin, vatandaşların korkulu rüyası olan domuz gribine yönelik olarak geliştirilen su bazlı bir sprey olduğunu ve gribe karşı koruma sağladığını savundu.

Ürünlerinin içeriğinde, ''Aldehit, fenol, alkol, amonyum'' bulunmadığını, bu nedenle hiçbir yan etkisinin olmadığını ve alerji yapmadığını kaydeden Altuntaş, spreyin gün içerisinde ihtiyaç duyulduğu sürece istenildiği kadar kullanılabileceğini bildirdi.

Altuntaş, piyasalarda bulunan ürünlerden kendilerini ayıran en önemli özelliğin, kendi ürünlerinin uluslararası raporlara sahip olması olduğunu söyledi.

Maske domuz gribinden koruyor mu?

Domuz gribinden maske takarak korunmak mümkün mü?

Türkiye’de en çok ameliyat maskeleri tercih ediliyor. Ancak yandan gevşek olan ameliyat maskeleri, ağızdan çıkan zerrelerin çevreye yayılmasını önlerken çok da etkili olduğu düşünülmüyor.

1 METREDEN FAZLA YAKLAŞMAYIN!

Yüzü daha sıkıca saran ‘Respiratör’ denilen maskeler ise ağızdan çıkan daha küçük zerrecikleri filtre edebildiğinden doğru kullanıldığında Domuz Gribi virüsüne karşı daha etkin koruma sağlıyor. Uzmanlar, hasta olduğundan şüphelenilen ve hasta olanlarla 1 metre mesafeden yakın temas kurulacağı zaman mutlaka maske takılmasını öneriyor.

KİMLER RİSK GRUBUNDA?

* Hamileler (özellikle ilerlemiş hamilelikler)

* Bebekler ve 5 yaş altı çocuklar

* Kronik kalp hastalığı, solunum veya böbrek hastalığı ya da diyabetliler

* Organ nakli ameliyatı olanlar ile kanserli hastalar

* 65 yaş üstündeki yaşlılar.

Domuz gribinden korunmak için ellerimi nasıl yıkamalıyım?

Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz.

Domuz gribi aşısı eczanelerde satılmayacak

Sağlık Bakanlığı, domuz gribi salgını tehlikesine karşı alarma geçti.

Aşı yapılmazsa 5 bin 300, yapılırsa 400 kişinin yaşamını kaybedeceği belirtilerken, grip virüsünün zaman içinde kimlik değiştirdiği, bugüne kadar dünyada 4 bin 100 kişinin bu virüs nedeniyle öldüğü bilgileri endişe yarattı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi de konuyla ilgili olarak gerekli önlemlerin alınması konusunda harekete geçti. Prof.Dr. Çağrı Büke tarafından yürütülecek bir kampanyayla İzmirli'lerin bilgilendirileceği belirtildi.

Domuz gribinde bebeklerin beslenmesi

Bebeğimi korumak için ne yapabilirim?

Grip 2 yaşından küçük bebeklerde daha ağır seyredebilir. Bu nedenle bebeklerin korunmasına özellikle dikkat edilmelidir.

Ellerinizi bol su ve sabunla yıkamaya daha fazla önem veriniz. Bebeğinizi beslerken veya onunla ilgilenirken kesinlikle bebeğinizin yüzüne doğru öksürüp hapşırmayınız. Hasta iseniz mutlaka maske kullanınız ve bebekleri öpmeyiniz.

Anne sütü bebekleri bu hastalıktan korur mu?

Anne sütünün bebekleri hastalıklardan koruyucu etkisi oldukça fazladır. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendireceğinden gribin daha ağır seyretmesini de engelleyebilir.

Grip olduğumu düşünüyorsam bebeğimi emzirmeyi sürdürmeli miyim?

Evet, emzirmeye devam etmelisiniz. Çünkü bağışıklık sisteminin gelişiminde anne sütü oldukça önemlidir. Emzirmek, bebeklerin hastalıklarla başa çıkabilmelerine de yardımcı olur.

Hastayken bebeğimi emzirebilir miyim?

Hasta olsanız bile emzirmeyi kesmeyiniz. Bebekler en az 6 ay boyunca ek olarak su bile verilmeden anne sütü ile beslenmelidir. Eğer emziremeyecek kadar hastaysanız, pompa ile sütünüzü cam bir biberona sağıp bebeğinize verilmesini sağlayınız.

Top