Episklerit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Episklerit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz küresinin dış kısmı birkaç bölümden meydana gelmiştir. Sklera göz küresinin çoğunu kaplayan sert doku tabakasıdır. Gözün akı olarak söz edilen kısım sklera ise episklera ile kaplıdır. Bu doku sklera ile dış zar (konjonktiva) arasında bulunan şeffaf dokudur. Bazen sklera veya episklera iltihaplanabilir.

BELİRTİLERİ:

-Bir veya her iki gözde ağrı

-Gözde parça halinde kızarıklık

-Bulanık görme

Episkleranın iltihabı en büyük sıklıkla genç yetişkinlerde ortaya çıkan hafif ve lokalize bir enfeksiyondur. Sklera iltihabı daha az görülen ve daha ciddi bir rahatsızlıktır. Sıklıkla belirli otoimmün rahatsızlıklarla (romatoid artrit gibi) veya iltihaplı bağırsak hastalığıyla bağlantılı düşünülür. Sklerit en fazla 30 ile 60 yaş arasındakilerde görülür.

TEŞHİS

Her iki hastalığın da özelliği gözün üzerinde kırmızı veya mor bir kısımdır. Skleritte şiddetli olmayan bir ağrı da olabilir. Sklerit gözün arka tarafında meydana geldiği zaman görüş bulunabilir. Eğer sizde sklerit veya episklerit olduğundan şüphe ediyorsanız göz muayenesi için göz doktorunuza danışın. Eğer rahatsızlığınız skleritse bu hastalık sıklıkla başka bir rahatsızlıkla bağlantılı olduğundan daha genel bir muayene de yapılabilir.

TEDAVİ

Episklerit bir iki haftada kendiliğinden geçme eğilimindedir. Ayrıca zaman zaman nüksetme eğilimi de vardır. Doktorunuz iltihabı azaltmak için
damla veya merhem halinde steroid ilaçları verebilir.

Eğer sizde sklerit varsa doktorunuz muhtemelen iltihabı azaltmak için ağızdan veya göz damlası şeklinde kortikosteroid kürü verecektir. Gözün içindeki bazı adaleleri gevşeterek gözbebeğini büyüten sikloplejik bir ilaç kullanılabilir. Böylece irisin zarar görme ihtimali ve duyulan rahatsızlık azalır.
Göz Hastalıkları ve Göz Sağlığı
Top