Kırılan diş parçası canlıdır, atmayın!

Kırılan diş parçası canlıdır, atmayın!

Kırık diş parçasının canlı olduğunu belirten uzmanlar, gerektiği şekilde diş hekimine ulaştırıldığında dişin kurtarılabileceğini söylüyor.

İzmir'de Dişhekimi Doç.Dr. Gülay Vural, yaz mevsimiyle birlikte havuzda ayağı kayıp düşen, bisikletten düşen çocuklarda özellikle ön diş kırıklarında artış olduğuna dikkat çekti. Tedavide ‘kırık diş parçası’nın önemli olduğunu belirten Doç.Dr. Vural, “Kırık diş parçası canlıdır, su ve ya süt içinde, ya da hastanın ağzının içinde korunarak dişhekimine ulaşıldığında kırılan dişi kendi parçasına hiç farkedilmeyecek şekilde yapıştırılır, diş kurtarılabilir” dedi.

Diş kırıklarının basketbol, hentbol, futbol gibi sporcuların birbirine temas ettiği sporlar ile trafik kazaları, düşme gibi olaylar sonucu görüldüğünü belirten Özel CTG İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Genel Müdürü Doç.Dr. Vural, “Kırıklar genellikle ön dişlerde meydana geliyor. Sadece çocuklar değil yetişkinlerde de görüyoruz.

Ancak çocuklar şimdi yaz tatilinde ve tatildeyken de özellikle havuz ve bisiklet en vazgeçilmez tutkuları. O nedenle havuz ve bisiklet kaynaklı diş kırığı vakası çok. Anne babalar çok duyarlı, çocuklarını hemen dişhekimine götürüyorlar. Ancak çocukların hekime ulaştırılması kadar kırık diş parçasının da ulaştırılması önemli. Çünkü kırılan diş parçası uygun koşullarda korunduğu taktirde canlılığını bir süre koruyabilir. Ve ağızda kalan parçayla yapıştırılarak diş eski görünüm ve işlevine kavuşturulabilir. Diş kırığı tedavisinde bu önemli bir avantaj olur” dedi.

Diş, sahibinin ağzının içinde dil altında tutulmalı

Doç.Dr. Vural el, parmak, ayak gibi kesilen uzuvlar nasıl sıvı içinde canlılığını yitirmeden yerine takılıyorsa bunun dişte de mümkün olduğunu söyledi. Diş parçasının kurutulmaması gerektiğine dikkat çeken Doç.Dr. Vural, “Kırık diş parçası ya steril su ya da süt içine konulabilir. En iyisi ise diş sahibinin ağzının içinde, yanakta ya da dil altında tutulmasıdır. Yarım saat içinde dişhekimine ulaşılırsa korunan diş canlı kalacağı için hiç belli olmayacak şekilde yapıştırılır. Diş böyle geri kazanmak mümkün olabilir. Eğer yapıştırma için kırılan diş parçası getirilmemiş, kaybedilmişse kompozit dolu malzemeleriyle kırık dişler rahatlıkla tamir ediliyor” diye konuştu. Doç.Dr. Vural, kırık diş parçasının canlı tutulması kadar hekime ulaştırılacağı sürenin de önemini vurguladı, aileleri uyardı.
Top