ihya.org

domuz gribi nasıl yayılır

Domuz gribi olduğunuzda ne yapmalısınız?

Domuz gribi salgın halinde devam ediyor. Ama birçok kişi hastalıkla karşılaştıklarında ne yapacaklarını hala bilmiyor.

Domuz gribi korkusu tüm yurtta hızla yayılırken insanlar bu panik karşısında ne yapacağını bilemiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, panik yapmaya gerek olmadığını ve hızlı hareket etmek gerektiğini söylüyor. Bu dönemde ortaya çıkan grip vakalarının yüzde 90’ına Domuz gribi tanısı konduğunu ve kontrol altında tutulduğunu söyleyen Dr. Hakko, domuz gribinin öldürücülüğünün düşük olduğuna ve mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğine dikkat çekiyor.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

• 39-40 dereceye varan ateş
• Kuru öksürük,
• Vücudun geneline yayılan kas ve eklem ağrısı
• Bazı kişilerde boğaz ağrısı ve burun akıntısı
• Yorgunluk

Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebiliyor.

Bu belirtiler varsa nasıl hareket etmek gerekiyor?

Toplu taşıma araçları H1N1 virüsü riski taşıyor

Uzmanlardan domuz girbi uyarısı...

Bakteriyoloji ve İnfeksiyon uzmanı Yard. Doç. Dr. İbrahim Erayman, domuz gribinden korunmak için tren, tramvay ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarına zaruri olmadıkça binilmemesini önerdi. Erayman, , kalabalık ortamların virüsün hızla yayılmasına katkı yaptığına dikkat çekti.

Amerika kıtasından dünyaya yayılan domuz gribi, toplum sağlığını tehdit ediyor. Hastalıkla mücadele için birçok tedbir alınırken yetkililer, solunum ve temasla bulaşabilen hastalıktan korunmak için zaruri olmadıkça kalabalık ortamlara çıkılmamasını, tramvay, otobüs, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanılmamasını öneriyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, kalabalık alanların risk taşıdığını belirterek vatandaşları uyardı.

Domuz Gribi Gerçeği Nedir?



Domuz gribi virüsü dünyada hızla yayılıyor, fakat yine de yalnızca 139 ölüme neden oldu ve nispeten basit bir virüs.

Peki, bu zamanla daha öldürücü bir şeye dönüşebilir mi?

Domuz gribinin genetik yapısını inceleyen bilim adamları bunun olması için hiçbir belirgin baskının olmadığını ve bu virüsün daha fazla insanı öldürmesi için bir sebebin olmadığını söylüyorlar.

Columbia Üniversitesi’nin İç hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü direktörü Dr. W. Ian Lipkin, bu virüsün insanlara saldırarak ve birbirlerine bulaştırmalarını sağlayarak yapabileceğinin en iyisini yaptığını ve daha fazla yapabileceği bir şey olmadığını belirtiyor.

Dr. Lipkin gerçekte SARS ve H5N1 kuş gribi gibi saldırgan bir gribin hastaları öldürdüğünü ve problemi bunun yarattığını ekliyor.

Fakat grip virüsleri oldukça değişkendir ve gelecek iki yılda, yani yeni bir cinsin normalde dünyayı sardığı sürede, yeni bir şeyler gerçekleşebilir.

İspanyol gribi de basit bir cins olarak başlamış, sonra dehşet verici bir şekilde 1918-19 yıllarında 20 milyondan 100 milyon insanı öldüren çok tehlikeli bir mikroba dönüşmüştü.

Domuz Gribi Hakkında Bilinmesi Gerekenler



Grip nasıl yayılmaktadır?

Grip virusları genel olarak insandan insana hasta kişilerin öksürme veya hapşırma sonucu bulaşmaktadırlar. Bazı durumlarda ise bulaş, virus ile kirlenmiş nesnelere dokunan kişilerin daha sonra ellerini ağız ve burunlarına dokunmaları sonucu olmaktadır.

Virusu alan bir kişi hastalanmadan 1 gün öncesinden başlamak üzere ve hastalandıktan 7 veya daha fazla gün boyunca başkalarına hastalığı bulaştırmaya devam eder. Bunun anlamı virusu almış ancak henüz hastalık belirtileri göstermeyen ve hasta olduğunu bilmeyen kişi 1 gün öncesi ile hastalık boyunca bulaştırıcı olarak kalmaktadır. Çocuklarda hastalığın biraz daha uzun sürebildiği unutulmamalıdır.

Domuz gribi bulaşıcı mıdır ve nasıl yayılmaktadır?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Amerikan Hastalıklar Kontrol Merkezi (CDC-Atlanta) hastalığın bulaşıcı olduğunu ve insandan insana geçebildiğini bildirmişlerdir. Ancak bulaşmayla ilgili açıklığa kavuşması gereken bazı noktalar üzerinde çalışmalara devam edilmektedir.

İnsanlardaki Domuz gribi hastalığının belirtileri nelerdir?

Hamileler domuz gribine daha kolay yakalanabiliyor

Amerika ve Avrupa’dan sonra ülkemizde de ortaya çıkan domuz gribinin bir salgına neden olması bekleniyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerin daha kolay yakalandıkları domuz gribi virüsü, hamileler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, domuz gribinin hamileler üzerindeki etkisi ile ilgili en önemli soruları yanıtladı.

Domuz Gribi nedir?

İsmi nedeniyle domuz gribinin, domuz etinin veya domuz mamulleri içeren gıdaların yenmesi sonucunda ortaya çıktığı sanılmakta. Oysa hastalığın domuz ve ürünlerini yenmesi sonucunda bulaşması söz konusu değildir. Domuz gribi domuzlarda görülen ve salgın halinde yaşanan İnfluenza tip A’nın sebep olduğu bir solunum yolu hastalığıdır.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

Hastalığa erken teşhis konulamamasının en önemli nedenlerinden biri belirtilerinin sıradan grip ve soğuk algınlığına benzemesidir. Domuz gribinin en önemli belirtisi yüksek ateş olmakla birlikte

Öksürük
Boğaz ağrısı
Genel vücut ağrısı
Baş ağrısı
Üşüme
Halsizlik
olarak sıralanabilir. Bazı vakalarda mide ve bağırsak rahatsızlıkları bu belirtilere eşlik edebilir.

Domuz gribi insandan insana nasıl bulaşıyor?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu sanılan ve dünya genelinde salgın haline gelmesinden endişe edilen domuz gribinin insandan insana nasıl bulaştığını kamuoyuna duyurdu.

ABD ile Kanada'ya yayılan ve Avrupa ile Avustralya'da da izlerine rastlanan virüs, insandan insana geçebiliyor ve insan, domuz ve kuş gribi karışımından oluşan bir virüs olarak tanımlanıyor.

Domuzlardan kaynaklandığı tahmin edilen virüs, insandan insana, hapşırık, öksürük ve hatta ele bulaşması halinde tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre domuz yiyerek virüs kapma olasılığı bulunmuyor.

Merkezi Cenevre'de bulunan WHO'nun, gribin, kuş gribinin 2003'te tekrar belirmesinden bu yana en geniş çaplı yaygın hastalık riskini taşıdığını açıklaması, tehdidin boyutunu gösteriyor.

Normal grip vakalarıyla, ani ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi benzeri belirtileri bulunan domuz gribi, bunların dışında, aşırı kusmaya ve ishale neden olabiliyor.

Top